Jönköping

JÖNKÖPING

 

Staden vid Vättern, Tändsticksstaden, Smålands Jerusalem, Vätterns Pärla - ja namnen är många på denna stad som ständigt förändras. Med en historia som tar oss tillbaka till slutet på 1200-talet och med en framtidsvision om höghastighetståg och ny stadskärna förstår alla att en stadsvandring inte bygger på ett manus huggt i sten. Vi hoppas stilla din nyfikenhet med vårt utbud av guidade upplevelser.

TÄNDSTICKSMUSEET

 

Jönköping blev i mitten av 1800-talet Tändsticksstaden nr 1 i världen. Här får du höra om allt från tändstickan som uppfinning, arbetarnas liv, Kreugers roll i företaget, industrialiseringen fram till hur dagens tändstickor tillverkas.

Visningen tar ca 1 timme, max 25 personer/grupp

CLARA HAYS TÄNDSTICKSSTAD

 

Clara Hay levde i slutet på 1800-talet. Hon fick uppleva industrins framfart på nära håll då hennes man var disponent på Jönköpings Tändsticksfabrik. Följ med Clara på en vandring och hör hennes berättelse om livet i Tändsticksstaden. Vandringen bygger inte bara på fakta om Jönköping och dess historia utan även på dagboksanteckningar och utdrag ur brev som Clara skrivit.

Vandringen tar ca 2 timmar, max 25 personer/grupp

JÖNKÖPINGS HISTORIA

 

På denna vandring lär du dig mer om stadens historia. Vi berättar om medeltida slott, pappersbruk, sjöfart, kolera och gamla utedass. Samtidigt får du en bra överblick över dagens Jönköping, stadens utbud och guldkorn som finns att utforska på egen hand.

Stadsvandringen ca 2 timmar max 25 personer/grupp

Copyright @ Resomer.se

All Rights Reserved